artikel menarik

Thursday, January 27, 2011

the power of human brain

Dalam entri yang lepas, kita dah try uji otak kita dengan mengelirukan antara perkataan yang hendak disebut dengan warna perkataan tadi. So, sekarang kita nak uji pulak dengan beberapa lagi siri yang boleh menunjukkan bahawa otak manusia ni sememangnya unik. Alhamdulillah, kita dikurniakan akal yang sihat, so jagalah sebaik-baiknya ok...Ada orang selalu cakap, '' Dia boleh la, dia memang dah pandai " tak pun ada jugak yang cakap macam ni " Alah, ko pandai, aku tak pandai macam ko ". Selalu aku dengar ayat-ayat tu, aku dulu pun pernah gak sebut. Tapi bila dah besar remaja sikit, aku fikir-fikir balik, sama ja semua. Sebabnya, masing-masing da otak dan akal yang Allah dah kurniakan. 

Yang pertama, cuba baca perenggan kat bawah ni. Boleh ke tidak? he3...

I cdnuolt blveiee taht I cloud aulactly uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid! Aoccdring to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn't mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The  rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthitl a porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos nit raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Amzanig rghit? 


Kalau ada sapa-sapa yang nampak gambar ni berputar, may be dia perlukan rehat yang lebih kot... Pergi bercuti ke... Sebab gambar ni tak bergerak pun sebenarnya...
 Yang ni pulak, agak-agaknya selari tak? ho3...
Ok, yang last sekali... Mula-mula, klik gambar ni then fokus pada + di tengah-tengah tu. Lepas tu, mesti titik purple yang kita tengok tu jadi warna hijau. No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...