artikel menarik

Monday, January 3, 2011

modern kitchen utensils...


Kalau tengok peralatan-peralatan untuk kegunaan dapur ni, mesti rasa macam nak kan?? Unik satu hal, satu lagi macam memudahkan kerja, ho3...

Macam mana nak mempercepat time nak tuang air, tambah pulak time tetamu ramai datang rumah. Kalau menggunakan teko yang ada 2 muncung ni, umpama sekali tuang dapat 2 cawan. So, ianya lebih cepat 2 kali ganda.

Dengan adanya penahan jari ni, jari kita pun tak la terluka. Tambahan pulak, pada siapa-siapa yang jarang ke dapur, jaminan selamat untuk jarinya lebih tinggi.

Ho3...tak payah susah-susah nak buang biji masa makan. Dan kita pun boleh makan dengan asyiknya tanpa gangguan biji.

Confirm tak da sebutir jagung pun yang tertinggal kat tongkol jagung tu. Lagi pun cara ni lebih mudah, cepat dan efisien.

Kalau teko panas tak da la tertumpah pulak time nak tuang air tu. Lagi pun kalau kita tak pegang pun, air tu dah boleh dituang sendiri.

Lepas ni, tak la daging ke ayam ke atau apa-apa ja yang dipanggang hangit atau pun kurang masak. Dengan adanya penunjuk suhu tu, kita dah boleh pasti tahap kemasakan makanan tu so, tak la nanti ada masalah sakit perut kalau-kalau makanan tu kurang masak, habis mati semua mikrob.

Jimat duit, tak perlu lagi guna plastik nak buat straw dan juga tak mencemarkan alam sekitar.

Kalau sos yang nak habis tu, tak la tertinggal dalam botol macam tu ja. Lagi pun, alat ni memastikan botol sos tu stabil so tak la jatuh pas tu pecah.

Dengan adanya pemegang ni, budak-budak pun senang nak tuang air. Memudahkan menuang air kalau botol tu berat.

Selalu kalau makan pizza, mesti amik masa yang lama. Nak potong pizza, sembang-sembang dan nak makan so kalau guna garfu+cutter ni masa pun tak terbuang banyak sangat. Selalu pakai 3 alat (sudu, garfu, pisau) tapi mungkin boleh dikurangkan kepada 2 saja.

Tin-tin yang dah diguna tu dan jika dikemekkan sendiri berkemungkinan tinggi untuk mencederakan kaki kita. So, alat ni boleh mengurangkan risiko tersebut. Selain tu, mudah untuk dibawa ke pusat kitar semula.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...