artikel menarik

Wednesday, June 15, 2011

kempen jom tutup aurat


Photobucket

 Tanda aku buat entri ni adalah sebagai tanda aku menyokong kempen "Jom Tutup Aurat" oleh Mr.AnO. Walaupun tiada ganjaran yang diberikan oleh Mr.AnO tapi ada ganjaran dari Nya. Berdasarkan pemerhatian aku mengenai masyarakat sekeliling, ada pelbagai ragam mengenai aurat yang dapat aku lihat. Tak perlu la disebut kat sini, sebab rasanya kita sendiri boleh menilai keadaan sekeliling kita. Kempen dan entri ni bukan bertujuan menyindir sesiapa, tetapi ianya sebagai peringatan kepada diri kita termasuklah diri aku sendiri. Kadang kala manusia mudah leka dan agak goyah pegangan agama. Ingat memperingati itu amalan yang baik lagi mulia. Semoga kita semua tergolong di dalam golongan yang sentiasa ingat memperingati sesama muslim dan sentiasa membaiki kelemahan diri. 

Kalau anda juga turut menyokong kempen ni, sila la copy badge ni kat blog dan sebar-sebarkan pada kawan-kawan yang lain. Link kan entri pada Mr.AnO (^^,)


Tuesday, June 14, 2011

kejayaan anak melayu : dr afifi al-akiti


Aku tumpang bangga atas pencapaian Dr.Afifi Al-Akiti. Anak melayu pertama menjadi felo dan pensyarah di University of Oxford. Sebelum ni, tak tau pun pencapaian beliau. Tapi sejak masuk buletin 1.30 tv3, baru la aku tau. Beliau juga menguasai 7 bahasa iaitu bahasa melayu, inggeris, arab, perancis, jerman serta bahasa klasik barat iaitu bahasa latin dan yunani. Wow, memang hebat. Untuk makluman lebih lanjut, tengok video kat bawah ni dulu.

video

Tu la sapa cakap melayu tak boleh? Lebih-lebih lagi kita sebagai umat Islam. Sebenarnya kita semua boleh, cuma antara nak atau tak, antara usaha atau tak ja. Kita kena yakin pada diri, jangan mengharapkan kejayaan orang lain ja. Sampaikan ada orang cakap macam ni, "Ala, dia tu pandai, boleh la" , "Mak bapak dia doktor, dia pun pandai jugak la". Mungkin kita terlalu merendah-rendahkan diri kita. Reaksi kita akan bertindak macam mana yang kita fikir. Tapi kalau yakin saja tanpa usaha tak jadi jugak. Kalau kita gagal sekali, tak bermaksud kita ni seorang yang gagal selama-lamanya. Kalau aku cakap macam ni, sesetengah orang mungkin akan kata, "Ayat lapuk la tu. Cakap senang la, cuba buat tengok " Mungkin dulu ada hikmah kenapa aku tak cemerlang spm. Tapi bila time diploma, Alhamdulillah keputusan aku semakin baik. Itu pun sebab aku bertekad, aku nak buat yang terbaik. Katakan la kalau dari pmr, spm aku asyik cemerlang ja, aku tak kan tau mcam mana nak berjaya. Sekarang ni aku dah tau, kadang-kadang gagal adalah kunci kepada kejayaan. Ni yang buat aku bersemangat nak sambung degree ni. Sorry, kalau terover, he3...

"Tanpa pengorbanan, kita tak kan berada di mana kita mahu berada"
Dr. Afifi Al-Akiti

Sunday, June 12, 2011

sambung belajar di usm~


Alhamdulillah, syukur. Itu yang terdetik dalam hati aku tengahari kelmarin bila check keputusan permohonan aku ke usm. Kalau sapa yang tak check lagi, boleh la check kat sini. Aku diterima masuk. Memang parents aku pun harap aku dapat, sebab dekat. Dulu dah ke kuantan, tambang bas pun almaklum ja la. Dapat jugak aku kos food technology, 4 tahun, ho3~ Mintak-mintak boleh la shortkan sikit, dulu pun dah ambik kos ni time diploma. 


So, tak payah la tunggu result upu (unit pengurusan universiti). Nama pun tak kan dihantar ke upu kalau dah accept usm. Yang aku tau ada la beberapa orang kawan aku yang dapat kos food tech gak, tapi ada sorang ja terlepas ke biologi. Tak tau la macam mana diorang nilai jawapan kami waktu jawab ujian munsyi tu. Tapi dia setuju jugak terima sebab kalau tolak kang keputusan upu dia tak dapat ke. Lagi pun usm ni dapat status apex


Tempat aku belajar nanti...

Friday, June 10, 2011

sunshine smile contest~


SUNSHINE SMILE CONTEST STARTS NOW !!

Seperti yang dijanjikan, SUNSHINE SMILE CONTEST akan bermula HARI INI iaitu 22 Mei 2011. Hadiah utama berupa POLAROID INSTANT MINI 7S berserta INSTAX MINI FILM yang bernilai RM600.

CONTEST APA NI ?

Sunshine smile contest ini adalah contest SENYUMAN PALING CERIA. Apa yang anda perlu lakukan untuk join contest ini hanyalah baca dan ikut syarat-syarat yang tertera di bawah. Contest bermula pada 22 Mei 2011 dan tamat pada 1 Julai 2011. Keputusan akan diumumkan pada bulan Julai 2011.

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :

1. Sila follow kedua-dua penaja di link berikut :

2. Copy dan post entry ni di blog anda dan attach gambar (SATU GAMBAR SAHAJA. GAMBAR ANDA SEDANG SENYUM) yang ingin dipertandingkan.

3. Senyuman mestilah CERIA !! Ikhlas atau tak belakang cerita.

4. Sediakan entry khas contest ni dan link kan kepada saya di comment box entry ni :

5. Ajak minimum 3 orang rakan anda untuk join contest ni dan tag entry khas mereka di bawah gambar anda (kalau follower sikit, boleh dikecualikan)

6. Untuk keselamatan jika blogger.com buat hal, sila link kan entry khas contest anda di :

MUDAH KAN ? HARAP TEPATI SYARAT DAN NANTIKAN PELUANG UNTUK MENANG =)


Give you my big smile :

Hazirah cw : di sebelah kiri sekali, bertudung hitam dengan menyerlahkan gigi putih berseri, he3~
Ini adalah senyuman saya yang paling ceria sebab dah sampai di pantai dan sangat teruja untuk berkelah, ber'bbq'. Plus dengan kawan-kawan sekelas seramai 35 orang, memang excited. Dah lama plan, akhirnya masa mengizinkan. Kulit burned sikit pun tak pa, janji dapat bermain segumbira mungkin !! (^^,)Y

Nak tag 3 orang kat bawah ni :

part 2 : yang mana 1 lelaki, yang mana 1 perempuan??


Kelmarin, dah bagi soalan yang mana 1 lelaki dan yang mana 1 perempuan. Kalau dah bagi soalan mesti ada jawapan. Tapi kalau korang tak jumpa mana soalannya, boleh la tengok sini. Soalan ni berkenaan bagaimana otak manusia dapat mengenal pasti jantina.

 Apa pendapat korang? Kalau jawab kiri ; lelaki dan kanan ; perempuan, nampaknya anda salah. Sebenarnya, kiri ; perempuan dan kanan ; lelaki, jawapan anda tetap salah. Kebenarannya ada dalam video kat bawah ni !!

video

Penerangan oleh Dr. Tsukumo Ryusuke, Brain Science Department, IPS (Institute of Police Science) yang bekerja di lokasi penggambaran drama jepun, Mr.Brain. Drama ni best!! Dah faham ? He3~  (^^,)Y

Thursday, June 9, 2011

part 1 : yang mana 1 lelaki, yang mana 1 perempuan??


Semalam dah berkira-kira. Pagi ni, aku nak main teka-teka pulak, ho3... Kat bawah ni ada 1 gambar yang ada 2 muka. Cuba anda renungkan dan hayati muka-muka tersebut. Tapi bukan aku nak suruh tilik ke apa.



Dah habis tengok gambar ni?

Pada pendapat korang la kan, dalam gambar tu yang mana 1 lelaki dan yang mana 1 perempuan?

Kalau ikutkan pendapat aku, yang di sebelah kanan tu lelaki dan yang di sebelah kiri tu perempuan. Haa, gambar yang sebelah kanan tu bukan muka dia berbelak, tapi itu effect pencahayaan. Saja suka-suka ja aku nak tahu pendapat korang. Tak nak teka pun tak pa sebab bukan ada hadiah, kalah atau menang. 

Korang teka la dulu, nanti lagi 2 3 hari lagi aku bagi jawapan dia. Itu pun, kalau korang betul-betul nak tahu yang mana 1 lelaki dan yang mana 1 perempuan, he3...  (^^,)Y

Wednesday, June 8, 2011

contest bijak kira bersama cik dot


Tadi cik waeda ajak aku main kira-kira. So, aku yang memang tak buat apa-apa petang ni pun join. Nak kira apa? Haa, kira berapa orang yang ada dalam gambar kat bawah ni.


Ramainya... Ok, nak kira jap. 
1... 2... 3... 4... Hmm, setelah dikira-kira, bukan 4 jawapan aku. 
Yang selebihnya aku kira dalam hati.

Jawapan aku : Gambar ini ada 17 orang semuanya !! 

Harap-harap betul la ya. Itu pun kalau mata kasar aku tak salah kira, ho3~ Thanks ajak main kira-kira.   (^^,)Y

Tuesday, June 7, 2011

fesyen rambut yang pelik


Dunia hari ini, semua orang nak berfesyen. Tak kiralah fesyen dari segi pakaian, kasut dan juga termasuklah rambut. Ada fesyen yang boleh diikut dan ada jugak yang agak kurang sesuai untuk diikut. Contohnya, macam gambar-gambar kat bawah ni, ada mana-mana fesyen yang korang berkenan? Mana tahu kalau korang nak pilih siap-siap fesyen rambut untuk raya tahun ni, ho3... 



Nampak gayanya, dia ni memang seorang pencinta haiwan kot terutamanya kuda. Gigi kuda yang tengah tersengih tu hitam, better dari kuning. Sekarang ni fesyen rambut kuda, may be next time fesyen rambut singa pulak?? Who knows.


Ni pulak kes nak tutup telinga capang dia kot. Aku pun tak pasti macam mana pandangan dia daripada kotak 4 segi tu. Macam duduk dalam penjara pun ada. Kalau makan maggi, sure habis la rambut dia kat bahagian dagu tu kotor. Melainkan, dia renyuk-renyuk dulu maggi before masak.


" Eh, akak!! Rambut tu belum siap lagi tu, akak nak ke mana tu?! ", jerit hair styler kepada pelanggannya yang baru melarikan diri kerana teruja dengan fesyen baru rambutnya.


Binatang apa la yang dah panjat kepala dia ni. Nak makan anak burung la tu. Tu la, siapa suruh malas sikat rambut. Kan dah bersarang burung atas kepala. Jangan sarang bocor dah la, habis najis dia mengalir nanti. 



Kalau dia bercakap, pastikan tengok mulut dia atas kepala tu bergerak ke tak. Dah macam mulut raksasa aku tengok. Yang 6 bulat-bulat kat muka tu, macam mata labah-labah gergasi. Mungkinkah ini fesyen labah-labah  bermulut besar?? Kalah angelina jolie.
   

 Hmm, elok la. Yang atas tadi mata and mulut labah-labah gergasi, so yang ni pulak kaki labah-labah tu. Tapi kira ok la dia buat kaki labah-labah, ada jugak orang yang nampak hasil seni tu. Kalau dia buat fesyen rambut kaki semut?? Ho3...

So, dah buat pilihan fesyen rambut mana nak dipilih untuk raya tahun ni? Ke konfius lagi? Ha3...

Saturday, June 4, 2011

haiwan : kembar siam


Manusia ada yang kembar siam. Tumbuhan pun ada kembar siam dia. Haiwan ?? Ada. Jom kita tengok gambar-gambar kat bawah ni...













Kembar siam terjadi apabila fetus yang membahagi 2 tidak berlaku dengan sempurna. Tak salah aku fetus, lupa-lupa ingat dah dulu-dulu belajar biologi. May be dah ramai yang pernah tengok gambar-gambar macam ni. Tapi aku belum pernah lagi tengok di luar gambar. Walaupun berkepala 2 atau berbadan 2, haiwan-haiwan ni tetap comel. 


" Sesungguhnya Allah menjadikan bagi setiap sesuatu itu sebab dan akibatnya "

Friday, June 3, 2011

hindari selesema dengan bergembira


Masa aku sekolah rendah dulu, ada classmate aku yang hari-hari berhingus. Dia dah check dengan doktor, tapi doktor cakap cecair tu memang kena ada dalam hidung dia, kalau tak, aku tak tau la pulak apa kesannya. Dulu kan sekolah rendah, tak reti nak tanya lebih-lebih, ho3... Masa sekolah menengah pun, ada gak classmate yang asyik behingus pagi-pagi, tapi itu kes resdung la. 

Menurut pembacaan aku di estidotmy, manusia yang sentiasa gembira mempunyai kekuatan menghindari selesema 3 kali ganda, sekali lagi... 3 kali ganda daripada manusia sebaliknya. Ini adalah hasil daripada penyelidikan yang dijalankan ke atas sukarelawan. Tugas sukarelawan ni adalah membiarkan virus selesema di hidung mereka dengan sukarela. Ahli psikologi, Sheldon Cohen dan rakan sekumpulannya dari Carnegie Mellon University (bukan watermelon ya), Pennsylavia, mendapati bahawa manusia yang mempunyai pemikiran positif kurang mengadu mengenai tanda-tanda dijangkiti selesema. 

Cikgu aku kot pernah cakap, itu pun kalau tak silap la. Lupa-lupa ingat sapa yang bagi tau dulu-dulu. Kalau setahun sekali kena selesema normal la. Kalau sampai 2-3 tahun tak kena, agak parah tu. Sebabnya askar-askar pertahanan badan (antibody) asyik relax ja, patutnya setahun sekali askar-askar ni kena lah masuk kem. Kem paintball ke, melawan virus atau bakteria jahat, ha3... Ni selingan jap, ok back to the sukarelawan tu.

Seramai 300 orang sukarelawan yang sihat terlibat. Pada peringkat awal kajian, sukarelawan ditemuduga terlebih dahulu selama 2 minggu bagi mengetahui kedudukan emosi mereka.
Pemarkahan dijalankan berdasarkan kategori positif seperti gembira, tenang dan mempunyai perwatakan menarik. Kategori negatif pula merangkumi gementar, tertekan dan dan bersikap dingin.

Peringkat seterusnya, penyelidik meletakkan rhinovirus, iaitu kuman yang menyebabkan selesema kepada hidung setiap sukarelawan tersebut. Rhinovirus adalah antara virus yang terkecil, saiz diameter virus ni ialah 30 nm (nanometer). Kat bawah ni ada gambar......



Bukan rhinovirus, ini rhinoceros... kalau yang ni, kita kot yang tercucuk kat hidung dia

Ni baru rhinovirus

Kemudian, para peserta akan disoal selama lima hari sama ada mereka telah mendapat tanda-tanda dijangkiti penyakit selesema. Hasil kajian mendapati mereka yang mendapat markah tertinggi dalam kategori bersifat positif 3 kali lebih kurang dijangkiti penyakit berbanding mereka yang mempunyai ciri-ciri negatif. ''Mereka yang mempunyai emosi positif mempunyai sistem pernafasan yang sukar dijangkiti kuman berbanding sebaliknya. Ia juga mungkin disebabkan mereka mengamalkan gaya hidup yang sihat, '' kata Cohen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...