artikel menarik

Friday, March 25, 2011

charlie dan abangnya


Di suatu petang yang bosan lagi syahdu untuk melelapkan mata ni, aku yang sedang kebosanan berada di office pun mula menggunakan kemudahan internet yang sedia ada untuk post entri ni. Tapi internet hari ni ada problem la pulak, so sekarang entri ni dipos dengan internet broadband aku. Mujur laju sebab aku balik rumah hari ni, he3~ Aku nak share 2 video, pasal telatah charlie dan abangnya. Sharing is caring, ho3~ Amenda la aku merapu ni, layan... 


video

 Ha3, kesian kat abang charlie, kena gigit jari...baik gak abang dia ni, kalau tak mesti dah lama kepala charlie yang botak licin tu kena cepuk, ha3... Yang kat bawah ni pulak, versi autotuned. Sedap gak bila dah jadi lagu. Apa-apa pun, 'ouch'  tu mesti jelas. Enjoy watching this videos !!  

video

Wednesday, March 23, 2011

kuih seri muka kegemaranku




Haish, seri muka oo seri muka. Kau memang pojaan hatiku. Aku rasa aku suka kuih ni sebab rasa dan bau pandan dia kot. Lagi pun aku memang suka pandan-pandan ni, kek span pandan, kek gulung pandan, Apollo pandan dan segala macam pandan lagi. Ada orang kata kalau makan kuih seri muka ni nanti muka jadi berseri-seri tapi aku tau itu semua dusta belaka. Kalau ada yang percaya, sah orang tu kena tipu lonjong-lonjong.  Aku memang suka sangat makan kuih ni. Minum petang tadi kat kilang pun makan kuih ni. Tapi yang hari ni punya kuih lagi tak sedap macam first time aku makan kuih ni kat kafe kilang aku, may be bukan tuan kuih yang sama macam aku makan hari tu kot. Macam dah lama sangat aku tak dapat cari kuih seri muka yang sedap. Balik rumah minggu lepas, dah alang-alang keluar ke pejabat pos aku pun singgah kat kedai kuih. Beli la, nak try tapi yang tu so so ja. Aku layan ja lah. Ada sekali tu aku beli kat stesen bas, yang tu pun ok ja la tapi dia punya harga tak padan dengan saiz. Memang kecik, tak salah aku macam 2.0 cm x 3.5 cm (lebar x panjang). Cepat ambil pembaris dan ukur tengok, ho3~  Lepas tu, pulut dia cuba anda bayangkan, hanya selapis. Better dia jual yang hijau kat atas tu ja. Besar tu harga dia sebiji 40 sen. Ada gak terasa nak buat sendiri tapi tak tau la bila nak jadinya. Sekarang ni aku masih dalam pencarian bakat terpendam membuat kuih seri muka yang sedap lagi berseri-seri. Semoga pencarian aku ni ada penghujungnya. Hidup kuih tradisional!! Hidup kuih seri muka!! Sorry, terover pulak. 

* minta maaf ya pada semua pembuat kuih seri muka yang membaca entri ini kalau-kalau anda terasa hati  (^^,)Y

Saturday, March 19, 2011

ini kisah masa depan saya



Saksikan sebuah kisah kejayaan saya iaitu cerita tentang seorang siswi istimewa yang giat mempelajari bahasa inggeris dan telah memenangi pelbagai penghargaan di peringkat dunia. Video ini hanyalah rekaan semata-mata, ho3~

Tidak ada salahnya jika kita berangan-angan buat masa sekarang tapi tapi pastikan anda menuju ke arah apa yang anda impikan itu. Teruskan usaha kita untuk kekal berjaya selagi mampu bak kata pepatah inggeris " ability is a good thing but stability is better ".

Selamat menonton video ini, anda hanya perlu klik link di bawah, he3~


Kat bawah ada sikit preview untuk video ni :













Monday, March 14, 2011

pisang dan kelebihannya

Ingat lagi tak dulu-dulu time sekolah rendah mesti ada karangan yang suruh kita cerita pasal kegunaan pokok kelapa. Tak pun, pokok kelapa dan kelebihannya. Macam-macam tajuk pasal pokok kelapa, kalau keluar time ujian aku pilih tajuk ni kadang-kadang. Tapi sekarang ni aku bukan nak cerita pasal pokok kelapa. Aku nak bagi idea kat penggubal soalan karangan BM. Jeng jeng jeng... 'Pelbagai Kegunaan Pisang' he3~ Aku suka makan pisang terutamanya pisang emas, tambah-tambah pulak kalau buat cokodok. Ayah aku pun addicted to pokok pisang, asyik ke kebun ja tengok pisang.


Terdapat pelbagai macam kegunaan pisang dalam kehidupan seharian yang meliputi akar, batang, daun, buah mahu pun jantung pisang. Keluar topik jap, jantung pisang aku suka buat masak lemak, ada ikan bilis sikit, hor liao~ Ok, masuk topik balik. Bagi tujuan perubatan, getah pisang didapati mujarab untuk menyembuhkan luka bisa akibat dipatuk ular atau disengat kala jengking. Untuk bunga pisang yang direbus, airnya boleh diminum bagi mengubati penyakit kencing manis manakala kulit pisang pula digunakan untuk merawat kudis.

Selain itu, jus pisang boleh menjadi penyembuh kepada masalah sembelit selain melegakan penyakit ulser dan penyakit gastritis atau radang perut (macam masalah perut yang asyik meragam la). Dalam perubatan Cina, Pisang Kaki dipercayai amat berkesan untuk meredakan demam dan serbuk putih yang terdapat di permukaan buahnya baik untuk paru-paru dan jantung. 

Ni pisang kaki, pisang ni aku makan sikit-sikit ja
Bagi tujuan kecantikan, air dari batang pokok pisang berkhasiat untuk melebatkan rambut manakala kulit Pisang Emas pula boleh digosokkan pada kulit untuk mendapatkan wajah yang halus dan licin.

Saturday, March 12, 2011

kilauan batu permata

Hmm, lama dah tak makan gula-gula Fox. Gula-gula ni dibungkus dalam tin macam tin buah laici tu, dalam paket plastik pun ada. Dulu selalu sangat makan, sekarang ni macam dah lama tak jumpa. Aku pun tak cari sebenarnya, tapi memang best gula-gula ni sebab sedap dengan pelbagai perisa dan warna-warni. Nak p beli la nanti. Macam-macam warna ada dan rasa ada, he3~ Ni la dia gula-gula tu. 





Gula-gula ni batu permata aku, hak3~ Ok la, aku go on dengan cerita pasal batu permata kat bawah ni . Tapi sebelum baca entri ni, jom cuci mata dulu gambar-gambar batu permata yang uncle google bagi. (aku pilih warna yang aku berkenan ja, kui3~)



Permata adalah sejenis batu yang terdiri daripada karbon pekat. Ia terbentuk jauh di dalam bumi yang mengalami tekanan kuat menyebabkan atom-atom karbon membentuk kristal.
Batu berbentuk kristal itu terkeluar ke permukaan bumi akibat letusan gunung berapi dan ia boleh ditemui di dalam batu-batu gunung berapi yang dikenali sebagai ‘kimberlite’ dan ‘lamproite’. Batu permata mempunyai nama dari mulai huruf A sampai huruf Z yang diklasifikasikan menurut kekerasannya yang dikenal dengan Skala Mohs dari 1 sampai 10.

Batu permata disifatkan oleh masyarakat dunia sebagai sangat berharga kerana ia adalah batu yang paling keras di bumi ini.Pada abad ke-16 manusia tidak pernah terfikir bahawa batu permata mempunyai kilauan dan cahaya yang cantik. Apabila saintis menyedari kegunaan cahaya barulah mereka mengetahui bahawa batu permata mempunyai kilauan dan cahaya yang terang.

Kelajuan cahaya dalam batu permata ialah 186,000 sesaat tetapi ia akan bergerak perlahan kira-kira 80,000 batu sesaat apabila melalui rintangan. Cahaya batu permata boleh terbias dan terpantul serta terpecah menghasilkan warna-warna pelangi, yang menyebabkan ia berkilauan. Bagaimanapun kilauan batu permata sebenarnya bergantung kepada potongannya.


Sunday, March 6, 2011

mum and children




THOSE YOUNG DAYS

When you were 1 year old, she fed you and bathed you.
You thanked her by crying all night long.
When you were 2 years old, she taught you to walk.
You thanked her by running away when she called.
When you were 3 years old, she made all your meals with love.
You thanked her by tossing your plate on the floor.
When you were 4 years old, she gave you some crayons.
You thanked her by colouring the dining room table.
When you were 5 years old, she dressed you for the holidays.
You thanked her by plopping into the nearest pile of mud.
When you were 6 years old, she walked you to school.
You thanked her by screaming, " I’m not going ! "
When you were 7 years old, she bought you a ball/doll.
You thanked her by throwing it through the next-door-neighbour window.
When you were 8 years old, she you handed you an ice-cream.
You thanked her by dripping it all over your lap.
When you were 9 years old, she paid for the music lessons.
You thanked her by never even bothering to practice.
When you were 10 years old, she drove you all day,from futsal to gymnastics to one birthday party to another.
You thanked her by jumping out of the car and never looking back.
When you were 11 years old, she took you and your friends to the movies.
You thanked her by asking her to sit in a different row.
When you were 12 years old, she told you not to watch certain tv shows.
You thanked her by waiting until she left the house.

THOSE TEENAGE YEARS

When you were 13, she suggested a haircut that was becoming.
You thanked her by telling her that she had no taste.
When you were 14 ,she paid for a month away at summer camp.
You thanked her by forgetting to write a single letter.
When you were 15, she came home from work,looking for a hug.
You thanked her by having your bedroom door locked.
When you were 16, she taught you how to drive her car.
You thanked her by taking it every chance you could.
When you were 17, she was expecting an important call.
You thanked her by being on the phone all night.
When you were 18, she cried at your high school graduation.
You thanked her by staying out partying until dawn.

GROWING OLD AND GREY

When you were 19, she paid for your college tuition,drove you to campus and carried your bags.
You thanked her by saying goodbye outside the door so you wouldn’t be embrassed in front of your friends.
When you were 20, she asked whetheryou were seeing anyone.
You thanked her by saying, " It’s none of your business. "
When you were 21, she suggested certain careersfor your future.
You thanked her by saying, " I don’t want to be like you. "
 When you were 22, she hugged you at your college graduation.
You thanked her by asking whether she could pay for a trip to Europe.
When you were 23, she gave furniture for your first apartment.
You thanked her by telling your friends that it was ugly.

When you were 24, she met your fiancee and asked about your plans for the future.
You thanked her by glaring and growling.
When you were 25, she helped to pay for your wedding,she cried and told you how deeply she loved you.
You thanked her by moving halfway across the country.
When you were 30, she called with some advice on the baby.
You thanked her by telling her, “ Things are different now. ”
When you were 40, she called to remind you a relative’s birthdat.
You thanked her by saying you were really busy right now.
When you were 50, she fell ill and needed you to take care of her.
You thanked her by reading about the parents become burden to their children.

And then, one day she quietly died.
And everything you never did came crashing down like thunder.
SHE IS YOUR HEART. LOVE HER MORE THAN YOU LOVE YOURSELF. LIFE IS MEANINGLESS WITHOUT HER…
The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched. They must be felt with the heart~

Saturday, March 5, 2011

labah-labah terbesar di dunia


Belek-belek estidotmy tadi, tetiba terjumpa labah-labah yang dikenali sebagai `Goliath Bird Eating’ merupakan labah-labah yang terbesar di dunia. Labah-labah berbulu ini mempunyai ukuran panjang 30 sentimeter iaitu sebesar pinggan makan. Haa, ni lah dia labah-labah yang besau nau  tu.

Memang besar gila, bayangkan tengah tidur dalam bilik yang samar-samar cahaya lepas tu ada benda merangkak-rangkak. Eeeee~ Memang saja aku tunjuk gambar ni besau-besau.


Biasanya, labah-labah ni suka mendiami kawasan lembah yang lembap. Labah-labah ni dinamakan labah-labah pemakan burung mungkin sebab keupayaan dia kot sampai burung pun dia boleh makan. Tapi makanan feveret dia katak, ular kecil, kelawar, serangga dan kumbang. Labah-labah ni tergolong dalam kategori tarantula tapi hanya menyerang manusia kalau diganggu. Bisanya ada pada taring tapi tak begitu berbahaya pada manusia. Bisanya hanya akan menyebabkan bengkak dan sakit yang sederhana. Dalam tempoh beberapa jam lepas tu hilang la. Walau macam mana pun, labah-labah ni mampu menanggalkan bulunya yang halus dan apabila terkena pada manusia, ia akan menyebabkan kita menjadi....


ini !! Believe it or not, memang ni semua satu penipuan semata-mata, he3~ .....akan menyebabkan kegatalan pada kulit. Apabila terasa diancam, labah-labah ni jugak boleh mambuat bunyi bising seakan-akan berdesir dengan menggesel-geselkan bulu di kaki-kakinya. Bukan tu ja, bunyi ni pulak mampu didengari dalam jarak hampir 24 kilometer. Dah macam jarak dari rumah aku nak ke sekolah time secondary school dulu. So, hati-hati la kalau masuk hutan ke, mana tau anda mungkin terpijak sesuatu yang berbulu. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...