artikel menarik

Friday, December 30, 2011

maksud ABCDEFGHIJKLMN


Aku baru ja lepas study statistics, so online sat la, facebook sikit, blog sikit, hehehe... Nak pi naik basikal, malas la pulak. Sebab nampak awan tengah kandung air. Lagi satu, aku memang tak berniat nak berbasikal petang ni. So, jom baca dialog kat bawah ni sat. Dulu time tadika ada belajar A B C sampai Z kan? Kat sini sampai N saja.  Jom belajar sekali lagi, kalau nak baca sambil nyanyi pun boleh, ikut suka hati. 



Boy : You are, ABCDEFGHIJK.
Girl : What does it means ?
Boy : Attractive, Brilliant, Cute, Darling, Elegant, Funny, Gorgeous, Hot.
Girl : Aww, so sweet. What does IJK means?
Boy : I'm Just Kidding, ahahaha...
Girl : LMN.
Boy : What ??
Girl : Lempang Muka Nak ?
Boy : (=,=) "

Santai~~   (^^,)Y

Wednesday, December 28, 2011

end year mega giveaway 2011 by cahaya azyla


Thanks to aalia shahira sebab tag mega giveaway anjuran cahaya azyla. So, sementara dok relax lepas baca buku, aku pun rasa nak join. Lagi pun banyak betul hadiah yang menarik, hohoho


Kat bawah ni syarat-syarat untuk join, ada 7 syarat semuanya:
1) Follow blog CA dulu
2) Buat entry END YEAR MEGA GIVEAWAY 2011 by Cahaya Azyla
3) Copy banner diatas dan linkkan ke entry ini
4) Tag 3 orang blogger.Make sure diorang tahu about this Giveaway
5) Like fan page CA
6) Wajib tinggalkan link entry korang di ruang komen 
7) Copy senarai sponsor dalam entry korang dan LIKE for pages or FOLLOW blog CA.


Kat bawah ni pulak senarai sponsor:


Nak tag 3 orang :

tips bangun awal pagi untuk belajar


Hai, sekarang semua orang kat sekeliling aku tengah demam nak final exam. Semua muka tunduk ja, menghafal kot. Bila nak final exam ni, teringat pulak aku time study untuk final exam time aku sem 2 diploma  dulu. Macam-macam cara kami buat nak bagi senang bangun awal pagi. Cara yang pertama, tidur tapi tak tutup lampu. Tak berjaya, kalau dah mengantuk tu mengantuk la jugak. Yang kedua, tidur tapi tidur dengan cara yang kita tak berapa nak selesa macam tidur kat meja ka. Jangan pulak tidur dengan kipas speed 5 lepas tu siap pakai selimut lagi, sah tak bangun. Cara ni pun tak berjaya sebab bila terjaga ja terus tidur elok-elok macam hari biasa. Cara yang ketiga, sebelum tidur niat siap-siap nak bangun awal, nak baca buku. Lepas tu nota tu letak sebelah kita. Bila bangun ja, terus nampak buku, teringat sekali niat kita sebelum tidur tadi. Alhamdulillah dengan senangnya terbangun dari tidur.

Hari tu aku balik rumah, ambil berkat sebelum exam. Bawa balik 1 buku ja, tapi 1000++ muka surat. Kalau bawa balik buku banyak-banyak pun, bukan boleh habiskan pun. Nota tak bawa balik. Dalam masa 4 hari, aku hanya baca 10-15 muka surat ja. So, balik la ke asrama. Baca dalam 2 jam, habis la 2 bab. Kalau kat rumah, sekali baca ada la 5 minit ja kot. Tapi kat asrama pun, katil sangat la dekat, rasa nak berbaring tu sangat kuat. May be kena study kat library kot. Tapi kat situ tak boleh nak bancuh-bancuh air, makan-makan biskut, sembang dengan kawan jap, banyak yang tak boleh nya. Biasa la, nak mencari alasan. Bak kata kawan aku, susah nak mencari laksa penang yang sedap, susah lagi nak cari mood untuk study. Lusa aku pi study kat library kot, hehehe... Nak ikut teladan bearbrick kat bawah ni....









Wednesday, December 21, 2011

muzik instrumental (piano):yiruma

Hai.. Aku baru ja habis jawab soalan assignment math. Tapi esok nak bincang tengok dengan member group aku, tengok kot-kot ada salah kat mana-mana. Sambil wat assignment tu, sambil telinga aku dok dengar muzik instrumental (piano). Orang yang kat bawah ni la pemain piano tu, Yiruma nama dia.


Yiruma adalah nama pentas bagi I Ru-ma yang dilahirkan pada 15 Februari 1978 merupakan seorang pemain piano yang popular dan dikenali di peringkat antarabangsa selain daripada menjadi seorang komposer di Korea Selatan. Beliau mula bermain piano pada seawal usia 5 tahun dan berpindah ke London untuk belajar di Purcell School of Music ketika berusia 11 tahun. Antara hasil karya beliau yang terkenal adalah seperti kat bawah :

  
River flows in you


  
Kiss the rain


  
If I could see you again

Kalau nak dengar yang lain lagi, boleh la pilih kat sini. Aku ada lagi kerja nak buat, soalan tutorial math, tapi dah tak ada mood nak buat. Tu yang post entri ni, nak kongsi muzik ni, hehehe...

Sunday, December 18, 2011

final exam dah dekat


Sekejap ja masa berlalu. Rasanya macam baru ja masuk sem 1, ni dah nak final exam dah. Nak kena study balik apa yang 4 bulan lalu yang aku dah belajar. Final exam aku start 5-19 jan. Selalunya, tiap2 minggu aku balik rumah, almaklumla u dekat dengan  rumah. Tapi ni kali kedua aku stay kat hostel, kononnya nak study la. Lagi pun isnin and khamis ni ada test lagi. Kelas ganti pun ada lagi sebab syllabus tak habis cover, lagi pun minggu depan dah study week.

Risau la nak final exam kali ni. Yang dulu time diploma, dah 5 kali jawab pun x serisau ni. Sebabnya, tak ready lagi nak menjawab ni. Ada 2 subjek ja yang aku agak yakin sikit untuk jawab sekarang ni, biochem and introduction to food and technology. Agak la, bukan yakin sangat. 2 subjek ni jugak, pembuka dan penutup paper untuk final exam aku. Yang kat tengah tu, paper yang........ Macam mathematics, physical chem, organic chem, statistic. Dah la formula tak bagi. Soalan past years pun tak buat lagi. Jadual exam pun padat semacam kat tengah-tengah tu. Itu pun semalam kawan aku ajak pi pesta penang. Tapi aku tak pi pun, boleh gak belek-belek nota sikit, hohoho


So, untuk sapa-sapa yang dah nak final exam, good luck ok... InsyaAllah, kita boleh berjaya. Mana tau ada keajaiban akan berlaku. Buktikan pada kawan-kawan kita yang kita pun boleh. Keluarga pun meletakkan harapan yang tinggi. Dan aku ada extra sikit, nak buktikan pada orang yang selalu cakap besar dan over confident depan kawan-kawan (tak tau la dia sedar ke tak yang dia tengah cakap besar time tu). Semoga kita dijauhkan dari sifat riak dan takbur. Jangan lupa mohon pada Allah dan ingat yang Allah tak suka pada orang yang berputus asa. Cuba buat yang terbaik. Hwaiting!!!!  (^^,)Y

Wednesday, December 14, 2011

seni:syarikat penerbangan


Selalu kalau kita nak buat garisan lurus, tapi tak lurus so, kadang kala mesti ada orang yang akan cakap camni, " Alah, biar ja..itu seni namanya". Tak pun setengah sesetengah orang tak faham lukisan yang mahal-mahal tu, nanti mesti ada orang cakap, itu lah seni. Hari ni nak cakap cerita pasal seni lagi. Hari tu ada cakap pasal seni pasir, tapi sekarang ni seni yang syarikat penerbangan hasilkan untuk kapal terbang diorang. Kononnya nak tarik perhatian bakal-bakal penumpang diorang la. Tapi memang lawa pun lukisan tu, aku tengok kat strange world. Jom tengok kat bawah.


Yang ni gambar mickey and minnie mouse tengah terbang sama-sama dengan aladdin and ratu dia tu. Nama pa ah, princess _________ (fill in the blank)


Yang ni pulak kononnya macam ada ikan melompat keluar dari laut ah. Padahal kapal terbang yang ada lukisan ikan, hehehe


Katakan la ada orang tanya, naik apa datang sini tadi? Cakap dengan dia, saya naik kereta terbang, bukan kapal terbang. (^^,)Y


Kalau kawan-kawan tanya ada ole-ole tak bawak balik dari oversea. Cakap ja ada. Ni ha, beruang seekor, ngeh3~


Yang ni pulak, mentang-mentang nama qatar airways, kambing gurun seekor dia kasi. Tapi ada la simboliknya tu. 


Gambar yang second last ni yang aku paling suka. Macam comel ja paruh burung tu.


Tema kapal terbang yang last ni tema disney. Mickey ada, minnie ada, goofy ada, donald duck pun ada. Pendek kata, macam-macam ada, hohoho....

Kalau hiasan dalaman kapal terbang ni pun sama berseni macam kat badan kapal terbang tu, best ar. Sedap ja mata memandang. So, sapa yang ada kapal terbang tu bila lagi? Tapi ada ka? hehehe... Kalau nak lebih berseni, aku boleh tolong seni kan kapal terbang tu, ahaha....

Monday, November 21, 2011

maksud nama artis berkumpulan korea



Sapa kat sini suka dengar lagu korea? Drama korea? Ada la sekali ni, tak ingat la pulak bila kan, ada orang kata, 

" Alah, budak-budak perempuan suka lagu korea bukan sebab memang suka lagu tu tapi suka tengok muka artis korea ja pun. Padahal nama group diorang dah la merapu, lagu pulak tak paham apa langsung. Sebut word english pun x betul...bla..bla..bla... " 

Lebih kurang macam tu la ayat dia. Yang cakap ni lelaki. Pada aku, dua-dua aku suka. Dah memang betul muka handsome, muzik dia pun best gak. Satu lagi, diorang pendai menari. Jadi penyanyi atau pelakon pun dari lulusan bidang nyanyian, lakonanan, siap ada kelas tarian, cara nak jadi model bagai, semua ada. So, diorang ni macam pakej lengkap la. Kalau nak ikut english betul tak betul, lidah kita pun sebut word english tak betul gak. Kadang-kadang dengar lagu omputih pun faham sangat ka? Ramai yang tau nyanyi lagu omputih ja, tapi maksud pun tak berapa nak faham. Sampaikan kes lagu lady gaga tu pun tak tau, still dok nyanyi lagi, tak pun pasang kuat-kuat time ada event apa-apa ja la. Kalau tak tau lagi, boleh klik sini .

Pendek kata, bukan bermakna aku tak sokong industri muzik tempatan, aku layan ja semua lagu yang aku rasa best. Maknanya yang sedap telinga aku dengar. So, kat sini nak share sikit maksud nama kumpulan korea ni, tak la banyak sangat, ada la serba sikit. 


SHINEE
Berasal daripada perkataan 'shiny' yang membawa maksud sentiasa menjadi perhatian umum.


MBLAQ
Akronim kepada Music Boys Live in Absolute Quality.


T-ARA
Menunjukkan matlamat mereka untuk muncul sebagai ratu dalam industri muzik dan memakai tiara yang indah berhias.  


2AM
Waktu 2 am adalah waktu di mana semua orang akan lebih emosional kerana memikirkan tindakan yang telah dilakukan sepanjang hari tersebut. Matlamat kumpulan ini adalah untuk menyampaikan lagu-lagu yang menggambarkan sentuhan emosi yang mendalam.


2PM
Jam 2 pm menunjukkan waktu yang paling aktif dalam hari. Matlamat mereka adalah untuk membuat apa-apa muzik yang penuh bertenaga.


KARA
Nama ini berasal daripada perkataan Yunani iaitu 'chara' (kegembiraan) yang ditafsirkan oleh kumpulan tersebut sebagai sweet melody.


BEAST
Menggunakan nama kumpulan hasil akronim daripada Boys of East Standing Tall.  


SNSD
SNSD ialah 'So Nyeo Shi Dae' yang membawa maksud Girl's Generation. Ianya menandakan telah sampai masa (generasi) wanita mengambil alih dunia.


f(x)
Setiap ahli kumpulan ingin menunjukkan bakat dalam diri masing-masing yang unik melalui pelbagai aktiviti muzik sama seperti hasil matematik, fungsi, f(x) yang berubah setiap kali menggunakan nilai x yang berbeza. Selain itu, ia juga bermaksud f sebagai bunga (flower) dan x menandakan 2 kromosom x bagi perempuan. 


CN BLUE
'CN' adalah singkatan 'Code Name' manakala 'BLUE' adalah imej setiap ahli kumpulan: 'Burning" mewakili Lee Jong Hyun, 'Lovely' mewakili Kang Min Hyuk, 'Untouchable' mewakili Lee Jung Shin dan 'Emotional' mewakili Jung Yong Hwa.

Friday, November 18, 2011

falsafah kucing



Waktu malam-malam sebelum tidur, jom kita muhasabah diri sikit. Supaya hari esoknya kita boleh berubah ke arah yang lebih baik. Orang berfalsafah, kucing pun ada falsafahnya iaitu falsafah kucing. Apa teladannya? 

Inilah falsafah hidup saya~
Makanan kegemaran kucing ialah ikan. Tapi kucing tak pernah pun pergi memancing atau menangkap ikan sendiri di laut. Hal itu memang tidak dapat dilakukannya. Justeru, untuk memakan ikan, apa yang kucing buat? Biasanya, aksi apa yang kucing buat untuk minta makanan? Kucing akan menggesel-geselkan dirinya pada tuannya, menunjukkan sikap manjanya. Maka dengan belas ihsan dan kasing sayang dari tuannya, maka ia diberikan ikan sebagai santapannya. 

Begitu jugalah dengan manusia. Untuk mendapat kehidupan yang baik, maka kita perlu mendekati tuan kita. Siapa tuan kita? Allah yang Maha Agung, Tuhan sekalian alam. Kita mesti mendekati, mengenali dan cubalah 'bermanja' kepadaNya. Nescaya kelak, pasti kita akan disayangi dan dirahmati olehNya. Mungkin kita akan dikurniakan rezeki yang tidak disangka-sangka. Jangan ingat dengan hanya kudrat, segala usaha dan susah payah kita, maka kita mampu mendapatkan sebarang rezeki. Rezeki tidak akan dapat tanpa belas ihsan dan rahmat dari tuan kita. Tidak mungkin kita mendapat rezeki tanpa izinNya. 

Lihatlah bagaimana kucing dikejar dan diburu tuannya kerana mencuri. Walaupun kucing berjaya mendapatkan ikan, tetapi tuannya tidak redha dan marah padanya. Jika begitu akhirnya, apakah ada gunanya??  Renung-renungkan dan selamat beramal~

Wednesday, November 9, 2011

seluruh pulau pinang banjir !!


Pulau Pinang banjir!! Ya, itu memang betul. Dengan hujan lebatnya hampir sebulan memang tak mustahil. Tak dinafikan paras kebanjiran tu memang tinggi. Musibah ini melanda di kedua-dua bahagian iaitu bahagian pulau dan seberang. Warga luar pulau pinang agak tergamam dengan banjir yang berlaku di seluruh pulau pinang. Apa yang peliknya ialah banjir yang berlaku ini tidak melibatkan air sebaliknya banjir ini adalah kebanjiran warga asing di Pulau Pinang. 

Bagi aku sebagai warga pulau pinang, agak kurang terkejut dengan kebanjiran ni. Tapi baru-baru ni ada sorang pelajar tanya mak aku, time tu kami kat luar surau mydin (bawah BJ complex). 

Pelajar : (senyum). Err, mak cik kat sini memang ramai orang asing ke?
Mak aku : (balas senyum). Owh, dulu lagi ramai...
Pelajar : Tadi saya naik bas rapid, penuh dengan diorang ja. Bising-bising pulak, pening kepala sementara nak tunggu sampai kat BJ ni.

Lebih kurang la perbualan ni. Pelajar ni bukan orang penang, tapi kelantan. Baru masuk usm dalam 3 minggu. Itu pun dah perasan yang penang ni 'banjir'.

Kenapa diorang ramai sangat ar ?? Aku pun pernah gak dok dalam bas dan majoriti penumpang tu adalah warga asing. Kalau yang datang melancong tu tak pa la, ini yang datang dengan niat melencong, bukan melancong, mai sekali tak balik-balik dah. Bukan tak menghargai  penat lelah diorang buat bangunan sekolah la, perumahan la dan segala macam bangunan atau jadi pembantu rumah dan sebagainya, tapi kalau dari segi sosialnya pulak macam mana? Malas nak cerita panjang-panjang. Sendiri mau tau ar, masing-masing ada mata telinga semua boleh nampak sendiri apa yang jadi. 



Ada 1 situasi tu, driver bus kena tempik+sedikit makian dengan warga asing ni. Padahal dia yang tak sabar beratur nak naik bas. Dah orang ramai nak naik bas, nak masukkan duit dalam tabung lagi, nak ambik tiket lagi. Itu baru 1 situasi yang simple ja. Hmm, lama-lama kita yang rasa macam kat luar negara. Mana-mana aku pi mesti jumpa warga asing punya la. Akan datang, apa nak jadi pun tak tau la.....

*p/s : saja guna word warga asing, tak nak tujukan pada sesapa pun, faham-faham sudah, heu3~ 

Sunday, November 6, 2011

bila gambar berbicara


Bila Gambar Berbicara aka BGB

Setiap hujung minggu akan diupdate kalau tiada kekangan masa, masalah internet lombab dan sebagainya. Dalam setiap entri yang dipost, tiada lagi ayat yang panjang, merepek dan melalut sampai ke mana entah. Hanya gambar yang ada sepotong dua ayat. Semua gambar dikreditkan untuk 'Best Quotes'. Nantikan setiap entri BGB pada hujung minggu!!! 

(^^,)Y

Friday, October 14, 2011

from the bottom of my heart



Hi everybody!! this is my 2nd or 3rd entry in English if I'm not mistaken. First of all before I'm going to continue my writing, I'm not good enough in English and may be you can correct me if I'm wrong (grammar etc.). Hope that you can understand my English, ho3.. 

My roommate is packing her camping bag while i'm just lazying myself on my bed. My class for today started early in the morning, 8 am and the class only ended at 10.30 pm. So, this is the right time for letting my body a long rest, he3... So, i start thinking about my friends and him.Him is can also known as Mr. X, Y or Z. Dunno why suddenly my mind thought bout him. 


He is such innocent boy, sometimes become blur person and sometime become hyperactive (keep teasing other people) or do something nonsense. Since I got a laptop and the wireless spot is nearby, i will always sign in to my yahoo messenger. His name will appears every time i sign in. Then, after a few seconds, he will buzz me, I buzz him back and we chat until 1 or 2 am. At the same time, we are writing lab reports or doing assignments or any other work that all students done. So, we can have online discussion (15 %), another 75 % is we just talk nonsense or arguing (not really arguing). 

Nowadays, when i eat pizza or sundae, i will remember him, the person whom always pay for it, he3... He is also easy-going person, can be friends with all peoples but sure he had some peoples that he feels uneasy while with them. He scolded me once, but it's only a misunderstanding about the person he feels uneasy. But now, we are really far from each other, separated by sea and land. No more YM, eating pizza and sundae, play bowling or doing  group discussion together. My 3 years time that I had spent with him is over now. We are buzy with our own assignments, tests and lecture.

My story might end here forever until there is another new story about us. (^^,)Y

This special song is dedicated for him (nakashima mika-yuki no hana) 


*This entry is in english because I don't want to be called as 'jiwang' if this entry is in malay, so i'm using english. I dunno how to express my feeling in words. Besides, its already midnight so the ideas are not really comes out with this tired body. Sorry for my bad english. Oyasumi nasai minasan!!!

Thursday, September 29, 2011

kalau binatang ada facebook


Hari ni, semua orang ada facebook. Jarang la kalau kita tanya orang, then dia cakap dia tak da akaun facebook. Pada yang muda-mudi la, yang sebaya dengan mak ayah kita memang normal la jugak kalau tak da facebook. Cuba kita bayangkan kalau la binatang pun ada facebook, apa agaknya status yang akan ditulis oleh binatang-binatang ni kan? Jom tengok kat bawah ni. May be macam kat bawah tu la kot statusnya. Profile picture pun ada sekali... Hahaha...


CICAK
Tolongggg !!! Ada tak sapa-sapa yang boleh tolong isteri aku. Ekor dia tersepit celah pintu, nak putus dah, parah sangat. Tolong respond kalau pada sapa-sapa yang boleh membantu, urgent!! 


KUCING BETINA
Anak i yang ke-5 tetiba ja tanya sapa bapak dia. Serba salah i dibuatnya. Actually, i pun bingung sapa bapak dia. Hu3...


AYAM
Kawan-kawan... Kalau esok gua dah tak update, maksudnya gua dah kena goreng. Gua sayang korang semua. Jangan lupa buat kenduri arwah untuk gua ok... Sob5~


NYAMUK
Siot... Sekali drug addict aku sedut. Adoyai, aku positif HIV AIDS... Uwaaaa


KUCING JANTAN
Baru ja add awek sebelah rumah. Keturunan Parsi beb!!! Ngeh3...


B**I
Aku bengang betul la. Dia pijak taik kucing tapi nama aku yang disebut. Woi, lain kali siasat la dulu sapa berak depan rumah kau. Tension betul !!

MORAL :  Ingatlah binatang pun ada perasaan jugak
MOTIF : Tiada sebarang motif, suka-suki ja, he3...

Monday, September 19, 2011

1st doodle yang aku terima


Hari tu time bulan pusa aku ada join contest by miss snow sakura. Contest untuk bercerita serba sedikit pasal memori Ramadhan time kita kecik-kecik dulu. Aku pun join sementara nak tunggu waktu berbuka, he3... Sekarang ni raya pun dah hari yang belas-belas dah. Punya la tak berkesempatan aku nak meng online kan diri, sampai tak sedar cerita memori Ramadhan aku terpilih. Tak sangka pulak cerita aku terpilih, Alhamdulillah. So, miss snow sakura ada kasi doodle sebagai hadiah. Comel, i like!! Ni haa doodle nya kat bawah


Thankz ya miss snow sakura (^^,)

Kalau korang nak baca memori Ramadhan aku, korang boleh klik SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...