artikel menarik

Friday, August 19, 2011

segmen : memori Ramadhan by sakura


Salam Ramadhan untuk semua. Hari ni 18 Ramadhan, dh 18 hari dah puasa. Kejap ja kan, rasa macam baru start puasa tapi lebih kurang 12 hari lagi Ramadhan akan meninggalkan kita. Jadi sebelum tu, rasa teringin pulak nak join segmen yang dianjurkan oleh miss snow sakura dan klik untuk maklumat lanjut.


Tengok budak-budak sekarang ni puasa, teringat pulak zaman aku kecik-kecik dulu puasa. Ada kawan-kawan yang kalau sehari puasa dapat rm 1 atau pun ada upah. Ada jugak yang kalau habis puasa penuh, boleh la mintak apa2 hadiah. Ada jugak yang puasa bila kat sekolah, tapi on the way balik dah boleh beli ais krim (puasa yang yok). Pendek kata, diorang ada kontrak dengan mak ayah masing-masing. Tapi aku tak. Itu bukan memori Ramadhan aku. 

Aku mula puasa start tadika, 6 tahun. Masa nak bangun sahur, seingat aku tak dak masalah. Janji boleh makan nasi dengan telur mata kerbau (lembu pun boleh) lepas tu kicap sikit buat kuah. Tapi tak la sampai jadi pulau nasi tu, kicap tu buat syarat ja. Nasi tu tak nak yang panas. Telur mata pulak nama ja telur mata tapi yang telur kuning tu kena pecahkan sikit. Tak pun minum susu ja. Boleh gak makan benda lain, tapi lagi semangat kalau makan nasi+telur mata+kicap.

Itu masa sahur. Ni masa tengah puasa pulak. Almaklumla tadika kan balik awal. Tadi masa tadika tak ingat apa-apa, tak ingat bab puasa. Ya la ada benda nak buat, cikgu mengajar, nak tulis itu tulis ini atau kawan ajak main. Balik rumah, asyik-asyik tanya jam pukul berapa kat mak. ''Mak, jam pukul berapa dah?'' ''Lagi berapa jam mak?" "Kejap ka lama lagi nak buka puasa?" Itu antara ayat-ayat tanya yang melekat kat bibir aku. Dah macam kaset yang banyak kali ulang-ulang dengar.  

Akhirnya, tiba lah waktu berbuka. Aku diskriminasi pada nasi, air lebih utama. Setiap kali berbuka, aku ada 6 atau 7 jenis air. Tamak kah? Bukan 6 atau 7 gelas penuh. 1 jenis air, dalam 1 cawan kecik. Means 7 jenis air, 7 cawan kecik. Cawan dah kecik, air dia pun sebenarnya sikit ja, dalam 3 4 teguk. Katakan hari 1st puasa, buka dengan air oren, air oren tu akan ditinggalkan sikit dalam cawan. Bawa ke hari esok. Penuh peti ais dengan cawan-cawan kecik tu. Nak basuh tak boleh, ada air, apatah lagi nak campur. Tengok-tengok 30 hari berlalu. Yay, Alhamdulillah aku puasa penuh !!

Macam tu la zaman puasa aku time dulu-dulu. Bila teringat balik, haish dah besar dah aku sekarang. Cepat masa berlalu. Seronok jugak terkenangkan zaman budak-budak, hahaha... Macam-macam perangai ada. Setakat tu ja lah yang nak dikongsikan. Selamat berpuasa untuk hari ni~

8 comments:

snOw sakura said...

bab "bwk air ke hari esok tu" tu sma.. hehe, tiap2 hari air x abis so forward ke dpn.. nice story, thx ya sudi join~ =)

hazirah cw said...

sama2, bleh kongsi cerita...ahaha,yay..xsangka da gak geng forward air, he3~ (^^,)

Azie Azman said...

wah bagusnye cara awak start puasa :)
azie dulu pun takde mama abah janji nak bagi duit pun..
tapi tengok2 bila raya dapat la 30 hinggit kalau puasa penuh ;)

hazirah cw said...

Alhamdulillah, sbb mak yg x penah jemu lyn kerenah ank dy ni bru dpt posa pnuh..psl duit tu sama la, tgk2 tem ry dpt gak, he3~

fa-in said...

forward air wahh sy tak pernah buat lg :)
dlu kecik2 tak pernah puasa penuh ;(
tp tahun lepas sy berjaya puasa penuh. suka~

hazirah cw said...

fa-in : ehehe, try la forward air thun ni..Alhamdulillah, b'jy gak awk posa penuh~ ^^

snOw sakura said...

congratez! sila ambil hadiah anda di sini.. =)

http://snowsakura91.blogspot.com/2011/09/pemenang-segmen-memori-ramadhan.html

hazirah cw said...

tenkiu snow sakura...alhamdulillah~ ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...