artikel menarik

Saturday, August 20, 2011

beberapa kesalahan berhari raya


Hari raya tahun lepas dah lama berlalu. Tahun ni macam mana keadaannya tak tau la lagi kan. Tapi sebelum kita sambut hari raya tahun ni, jom kita flash back/review ada tak benda-benda kat bawah ni yang kita buat. Kalau dah buat pada tahun-tahun lepas, tahun ni kena perbaiki diri, jangan buat lagi. Buat apa? Kuih raya tak jadi? Nope.


Beberapa hari lagi nak raya, mulalah kita sibuk dengan persiapan hari raya. Kalau persiapan yang sederhana tak da masalah. Ini persiapan yang melampau. Contohnya, tukar perabot baru, tv baru, meja baru. Semua nak baru. Kalau tiap-tiap tahun tukar, rumah penuh sesak dengan tv, set meja, set perabut ja. Sebab tukar semata-mata nak raya. Lagi 1, sebab boleh la tunjuk kat jiran-jiran (bermegah-megah). Bazir pun 1 hal, kan amalan.... (you know who).


Semangat bangun awal pagi. Tapi bukan bangun awal yang jadi kesalahan. Yang salahnya, beria-ia bangun nak p solat sunat hari raya tapi solat subuh tadi tak bangun pun. Atau pun, hari lain tak pi masjid, tapi sempena hari raya baru nampak muka kat masjid. 


Mak aih, bergaya sakan/berhias yang terlampau. Ada yang belum raya pun, dah melaram habis time p terawih. Eye shadow, eye liner semua lengkap. Apatah lagi time hari raya. Kasut tinggi sampi 7 inci sedangkan nak jejak jalan kampung ja pun. Bukan maksud aku, p kampung kena pakai hodoh-hodoh. Bukan. Maksud aku, ikut keadaan dan tempat la kalau nak bergaya pun. Terpijak t**k ayam baru tau. Tak pun tumit terbenam dalam tanah, hahaha...


Ini 1 lagi yang kita buat. Tau la hari raya nak mintak maaf, tapi ada sesetengah orang yang kita tak boleh bersalam (antara lelaki dan wanita ajnabi). Tapi, kadang-kadang masyarakat kita ni terlalu mementingkan adat dari agama. Siap marah pulak kita, cakap tak hormat sebab tak nak salam. Kita pulak jadi serba salah, salam ja la. Kalau salam berlapik pun ada kemungkinan besar akan dimarah atau dipandang serong. "Hei, geli sangat ke nak salam sampai nak berlapik-lapik?'' Masalah bila berhadapan dengan orang yang sedikit jahil bab-bab macam ni. Last-last, pagi raya lagi dah dapat dosa.


Sebenarnya, mintak maaf ni bermusim. Musim hari raya ja. Bukan apa, kadang-kadang orang yang salah ni, malu nak mintak maaf awal-awal, tapi kalau time raya ni kurang la sikit malu tu. Ringkasnya, selagi tak hari raya, jarang nak dengar orang nak mintak maaf. Kalau ada tu, Alhamdulillah.


Qadha. Bulan Syawal bulan qadha, qadha makan. Almaklumla rumah terbuka merata-rata, orang buat jamuan tu jamuan ni. Pi tak salah, tapi makan tu sampai tak ingat apa lagi dah. Fokus benau, tak tengok dah orang kiri kanan.


Hari raya ja semua rancangan kat tv best-best. Itu kerja orang tv nak siarkan rancangan yang terbaik untuk stesen masing-masing. Nak tengok atau tak, kita yang buat pilihan. Punya nak tengok tv, sampai tak nak p melawat sanak saudara. Kadang-kadang, orang datang beraya kat rumah kita, yang budak-budak ni melekat lagi depan tv. Tak sambut dan salam orang datang beraya. Sampai macam tu sekali.


So, tu adalah antara kesalahan yang kita buat masa hari raya. Harap-harap tahun ni raya kita lebih sempurna sebab Syawal adalah pelengkap Ramadhan.
                                                            
"Jangan rosakkan pahala puasa dengan dosa pada hari raya"

Sumber : Majalah Solusi

9 comments:

ku-cit said...

slamat hari raya

maaf zahir dan batin..

hazirah cw said...

ku-cit:slmt hr raya jugak..tak da apa2 salah pn..ok, maaf zahir batin..
org 1st wish raya =)

cik Dil said...

setujuu..betul..^^

slmt ari rayaa..^^

Jieha mohd said...

heee entry pling awl untuk rye.. ape pun..ske cerite ngan gmbr tu..menarik je :) selamat hari raye jgk ^^

hazirah cw said...

cik dil : thx sbb berstuju..slmt hr ry jugak~ =)

jieha: plg awl? yeah,itu yg sy mau,ha3..sy plg ska gmbr abg n adik ipar 2..slmt hr ry~ =)

miZz_nizZ said...

bab smyg sbuh tu kdg2 terkena gak!huhu.hope smua bgn awl ye!hehe

hazirah cw said...

mizz nizz: ahaha..xpa la, tahun ni cuba elakkan..kita boleh sntiasa perbaiki diri..yup, kunci jam awal2, he3 =)

cik CerryChibi said...

slmt hari raya mak cik hazirah.. hehe..
nnti kte jmpk pagi raye ye.. =)

hazirah cw said...

slmt hari raya nek chot,hak3
ok, jmpa pg ry..duit ry letak siap2 dlm smpul k... =P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...