artikel menarik

Monday, November 15, 2010

spinocerebellar atrophy disease (SCD)

Hmm, dah cuti ni tak tau nak buat apa before praktikal so aku pun layan la cerita2 yang aku sedut untuk bekalan boring2 ni...Baru ja habis tengok cerita drama jepun, 1 litre of tears...sedih la cerita tu, kesian kat aya-san...Dulu dah pernah tengok dah time form 3 or 4 kot kat asrama, ho3...lagu dalam cita ni pun sayu ja...
Sebab aku tengok cerita ni la baru tau pasal Spinocerebellar Atrophy (SCD)...Pesakit akan mengalami degeneration of spinal cord (saraf tulang belakang) dan cerebellum (otak kecil). Gerakan tubuh yang tepat selalu memerlukan koordinasi dari pelbagai organ. Suatu gerakan volunteer akan melibatkan cerebellum (untuk penyusunan konsep gerakan), sistem penglihatan (memberi maklumat tentang apa yang harus dibuat dan pengarahan urutan gerakan), sistem motorik (sebagai pelaksana), sistem sensorik (sebagai monitor) dan cerebellum (sebagai pengawas, pengatur dan pengarah maklumat). Jadinya, pesakit ini terdapat gangguan pada cerebellumnya yang dianggap sebagai pusat koordinasi.
Pada mulanya, pesakit akan staggerred apabila berjalan/berlari, tidak dapat bercakap dengan betul dan lama-kelamaan tidak dapat menggerakkan anggotanya kerana maklumat tidak dapat disampaikan kepada cerebellum dan di intepret. Pendek kata, pesakit akan lose of physical control. Selain itu, kemungkinan tersedak sewaktu makan juga ada dan suara agak sukar untuk dikeluarkan. Pada peringkat awal, pesakit boleh lagi berjalan, kemudian memerlukan kerusi roda dan akhirnya hanya mampu baring sahaja. Ini semua adalah merujuk kepada kisah ni, di negara kita juga terdapat beberapa kes yang aku baca.
In my opinion la kan, its true everyone has a purpose in life. Everyone is born to do something that only they can do. The sickness is for a special reason, not to suffer in disease, but to be an inspiration for others to live on and continue moving forward no matter what hindrances they face. Keep on living, life is too short so appreciate what we have now, be thankful for what you have. Alhamdulillah for the health that Allah give me...

2 comments:

ceritasekupang said...

rupanya crita ni...

hazirah cw said...

a'ah, cita ni sedih...dh penah tengok ka? ho3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...