artikel menarik

Thursday, February 24, 2011

apabila marah menguasai diri








Kalau entri ni tak letak tajuk pun, mesti orang akan faham gak selepas tengok beberapa gambar kat atas ni. Buruk nau muka masing-masing. Tapi motifnya kat sini bukan nak tilik sangat muka diorang ni satu persatu, tapi lebih kurang macam tu la. Ok now, siapa yang tak pernah marah selama dia hidup ni, mengaku dalam hati ja. Kalau angkat tangan pun, bukan aku nampak, ho3... Aku pun pernah geram yang hampir kepada marah gak baru-baru ni, sebab internet slow tapi marah dalam hati ja la. Nak buat macam mana, setakat tu ja internet tu mampu, redha ja la (T_T)    

Orait, bila kita marah, apa yang jadi??
  • Maaf, lubang hidung jadi kembang
  • Dahi berkerut, semua otot kat muka berkerut, lama-lama cepat berkedut
  • Mata jadi terbeliak semacam
  • Mulut ternganga-nganga, kemungkinan besar air liur pun banyak tersembur, bazir tu
  • Tekak cepat sakit sebab kotak suara ditekan untuk tinggikan volume suara
Haa, itu baru ja 5 belum senarai banyak lagi. Maksudnya kat sini, bila kita marah terus jadi benda-benda yang hodoh atau tak sedap mata memandang. Tapi ada jugak orang kata, '' Eh, u nampak cantik la bila marah, i suka la ".  Cantik la sangat, mana ada. Itu semua berbasa-basi ja, manis di mulut 'seperti tebu di bibir'. So, elakkan la daripada sifat marah tu, sebab kita pun tak suka orang lain marahkan kita. Tapi dimarahi lebih baik daripada memarahi. Yang lebih baiknya, kalau hati sentiasa tenang, hidup akan lebih tenteram right ??

6 comments:

syairahmohdanuar said...

haha.lawak gila entry nie ;D

hazirah cw said...

so, pasni lau da org mrh, kita gelak...he3 (kang x pasal kena cepuk lak)

fiefa iefa said...

waaaa marah2 laaa huhu

hazirah cw said...

nope, xbaik utk kesihatan, ho3

Mutiara Bernilai said...

hik2..

chumel aje entry ni..nak tgelak bace..

:)

hazirah cw said...

ha3, itulah hakikatnya yg jadi bila kita marah2~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...