artikel menarik

Wednesday, December 19, 2012

2 hari bersama orang asli ulu legong


Lebih kurang 10 hari lepas (8-9 Dec), aku ada join 1 program transformasi insan bersama masyarakat orang asli di  Ulu Legong, Baling, Kedah. Teringin nak tengok kehidupan diorang macam mana, tak pernah tengok, hehe... Mula-mula sampai kat sana, kami pun buat aktiviti gotong royong dulu, kawasan dewan, surau dan kawasan-kawasan sekitarnya. Kutip sampah, buang dalam plastik sampah. Dari mula-mula kutip sampai la tak ada sampah dah yang nak dikutip, asyik jumpa batang lolipop dan plastik gula-gula ja. Lepas ja kutip sampah, hujan pun turun, so kami pun berteduh kat dalam dewan ja. Main dengan budak-budak ni. Diorang ajak main tom-tom bak, enjit-enjit semut, burger, milo ais dan tudung tin. Mereka sangat hyperactive. Ada yang bercerita, ada jugak yang main kejar-kejar, gusti pun ada. Lepas main, kami bagi koktel buah, diorang pun makan. Seronok tengok diorang makan benda yang kita bagi. Kalau time bergambar, they're the best, pantang ajak bergambar, hahaha...


Dah lewat petang, kami balik ke tempat penginapan, dorm kat kolam air panas, Ulu Legong. Tadi masa sampai tengahari, memang tak nampak orang sorang pun, parking pun luas ja. Ni dah lewat petang macam ni, memang parking tu sempit dan orang ramai pun dah start mandi-manda. Haish, tak sabar nak tunggu program malam tu, nak pi mandi, hehe... 


Kami solat Isyak sama-sama. Aktiviti malam kami ajar baca beberapa surah dan azan, bahasa inggeris dan matematik. Pandai dah diorang ni, seronok ajar. So, dah habis tu, aktiviti mandi-manda la pulak kan. Sambil mandi makan aiskrim, sedap... Aiskrim ni tak tau la nama apa, buatan sendiri, tapi tulis kat situ aiskrim yang pernah masuk majalah 3. Dari pukul 11 lebih sampai la pukul 1 baru balik dorm. Tapi sebelum balik tu, pekena balls (chicken balls, crab balls, etc) dulu. Pastu balik dorm, kemas-kemas barang, panjat katil (katil double decker, aku dok atas but unfortunately tak ada tangga) macam panjat kuda. 

Pagi-pagi lagi dah siap, nak check out dah. Sementara tunggu orang lain turun, main dulu. Main yang alat exercise tu, yang warna kuning dan merah. Sempat la main setengah jam kot sambil menghirup udara segar pagi kat kawasan sekitar tu. Pagi tu kami bersukaneka dengan diorang, bukan saja budak-budak malahan dengan kaum ibu sekali. Tapi sebelum tu ada la aerobik sikit. Time main dengan golongan ibu, aku pair dengan kak siti aminah. Kami menang untuk game baling belon air. Sampai ke hujung court badminton pun kami boleh sambut lagi belon tu tanpa pecah, hehehe... 


Masa makan tengahari, kami makan sama-sama. Semua pun datang, kami makan ramai-ramai. Sementara tunggu catering sampai, aku ternampak sorang kak ni, main tab. Wah, aku pun tak ada, heuheu... Dah lepas Zohor macam tu, YB datang dan merasmikan penutupan program ni. Satu pengalaman baru untuk aku. Seronok. Kami bertolak balik, tengok dari cermin bas, semua orang melambai-lambai kat kami tambah-tambah budak-budak. Diorang lari ikut bas untuk bye-bye kami. Dah bas gerak dalam sejam, mata aku pun tertutup, Zzzzz~

4 comments:

faie mohamad said...

bestnye... xpnh ada ksmpatan nak gi tpt org asli.. teringin jgk nk tgk life dorg camne.. hehe

hazirah cw said...

owh, nnt bleh bg cdgn o kertas kerja utk buat program kat kg org asli.. ^^

Mia Liana said...

wahhh bestnya.. takpernah gi tempat orang asli..

hazirah cw said...

best, hehe.. budak2 dy suka main, ajak ja main apa pun =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...