artikel menarik

Monday, May 26, 2014

kerjaya pilihan


Dulu masa sekolah rendah, mesti ada cikgu suruh buat karangan tajuk `Cita-cita Saya' kan? Semua pun pakat buat karangan dengan kerjaya idaman masing-masing atau kerjaya seperti dalam kamus bergambar. Bukan apa, bila difikir balik, banyak dah cita-cita impian aku. Mula-mula dulu masa darjah 4 kot, aku nak jadi saintis tapi tak tau la bahagian apa. Dah naik sekolah menengah, aku nak jadi peguam syariah pulak. Lepas tu, nak jadi veterinarian tapi dah habis sekolah, ambil kos teknologi makanan.

Sekarang ni aku tengah praktikal kat kilang makanan, kadang-kadang rasa bosan la jugak bila buat benda yang sama ja. Ada sekali ni kawan sepraktikal aku cakap, walaupun kita budak sains tapi katakan la kerja kat kilang, still under budak bussiness/management etc. 2 minggu lagi dia nak pi interview stewardess. Wish her all the best and good luck on her future undertakings. Ya la, tak semestinya kita kerja bidng yang kita belajar. Belajar ni untuk dapat ilmu tapi kalau dapat diaplikasikan, itu lebih baik.

Berbalik pada impian aku, insyaAllah aku akan stick dengan bakal kerjaya aku sebagai pegawai teknologi makanan. Padahal ada lagi setahun baru habis belajar, hehe. Tapi pada masa yang sama, aku teringin jugak nak buka rumah cendawan dan membiakkan haiwan peliharaan (breeder) atau ternakan yang kemudiannya dijual, yang pada waktu lapangnya aku sibuk menaip untuk menyiapkan buku tulisan sendiri. Bercita-cita sungguh ayat aku kan?

Mungkin ada orang yang rasa cara pemikiran aku pelik, hoho. Rezeki Allah itu luas, yang penting jangan kita lupa padaNya. Segala apa yang kita buat, sentiasa sandarkan kepercayaan kita padaNya di samping usaha kita. Sesungguhnya Allah adalah sebaik-baik perancang. Semoga impian aku jadi kenyataan, Amin~

1 comment:

kerjaya said...

Ya betul, rezeki Allah SWT itu sangat luas, yang penting rajin berusaha dan Dia pasti menunaikan janji kepada hambanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...