artikel menarik

Monday, March 23, 2015

tips menjimatkan wang

Cepat ja masa berlalu, baru hari tu rasanya sambut tahun baru 2015. Mac dah nak habis, April pulak tak sabar-sabar nak datang gantikan Mac. Yang kita pulak? Tak kisah la bulan apa pun, duit memang tak sabar-sabar nak keluar dari poket tambah-tambah masa April nanti sebab errrrr... you-know-what. Lepas baca artikel kat bawah ni, aku rasa memang semua orang mampu buat, mampu menjimatkan wang.

I love saving money but i love spending money too, hehe
So, ada lagi tak cara nak jimatkan wang selain dalam artikel tu? Ada lagi, jangan risau.

1) Bayar diri kita dulu lepas dapat gaji/biasiswa/sumber kewangan lain
Sekarang kan ada internet banking, klik-klik saja, simpan sejumlah wang dalam akaun simpanan. Contoh, sebulan aku kena simpan/asingkan RM 30 dalam akaun lain.

2) Kurangkan menonton wayang.
Kalau dah menonton wayang tu, mulut mesti nak kunyah-kunyah kan? Kita pun beli popcorn sekali dengan air la (combo). Kononnya habis jimat dah la daripada beli popcorn semata. So, tiket wayang sekali makan, lazimnya boleh sampai RM15. Apa kata, tunggu lambat sikit, then download movie tu dan pasang kat laptop with DIY projector, projectkan kat dinding rumah.

3) Kitar semula barang
Selain daripada kitar semula kertas, kaca, aluminium tu (walaupun hasilnya sikit but duit tetap duit kan?), kita boleh jugak gunakan semula. Contoh macam balang kaca jem, boleh buat bekas simpan rempah ratus dan sebagainya. Bekas tu biasanya memang kedap udara, sesuai untuk simpan makanan. Tak payah nak spend more money beli bekas plastik itu, bekas plastik ini. Lagi pun, plastik ni non-biodegradable la, tak tau tahun bila boleh reput bila dibuang.

4) Jimat air dan elektrik
Ok fine, memang ni keperluan harian dan digunakan hampir sepanjang masa. Cakap pasal air dulu, masa gosok gigi, basuh tangan, basuh pinggan mangkuk, mandi dan banyak masa lain lagi yang kita dah bazirkan. Contoh, masa gosok gigi kita cuma perlu celupkan berus gigi dalam bekas air kumur nanti dan gosok. Cara yang salah ialah dengan membuka pili, basahkan berus gigi, baru nak picit ubat gigi, gosok gigi (mesti lama sebab nak bersih dan berseri kan? Haha), kumur-kumur then basuh berus gigi. Sepanjang masa pili air mencurah, sepanjang masa tu jugak la kita membazir.

Elektrik pulak. Kalau nak keluar dari bilik pergi makan/tengok tv dan sebagainya, tutup la kipas atau lampu atau peralatan elektrik lain yang patut ditutup. Kalau keluar sekejap ja, ok la. Masa cas gajet, biarkan bateri gajet tu penuh dulu, jangan tengah masa cas tu la kita pun nak main. Bila masa bateri nak penuh kan?

5) Jadilah pengguna yang bijak semasa membeli
Macam mana nak jadi macam tu? Katakan nak beli pencuci muka brand A, tapi ada dua size, berat dan harga mesti tak sama. Tapi kita tengok kalau beli yang besar lebih jimat atau yang kecil? Kena buat perbandingan antara brand, size dan kualiti. Bukan bermaksud bila nak jimat tu, kita pun beli barang cap ayam (low quality/brand yang tak famous). Ada sesetengah barang, mahal kerana jenama ja. Kadang-kadang ada promotion, macam barang yang jimat untuk certain hari (tengok kat katalog pasaraya). Untuk berjimat atau tak, sebelum beli apa-apa, baca dulu label. Tengok kandungan dan tanda Halal, itu sudah semstinya. Beli apa yang perlu, bukan apa saja yang anda mahu.

Sebenarnya banyak lagi tips yang boleh dikongsi dan dipraktikkan. Benda-benda kat atas tu, bukan kita tak tahu, kita sengaja buat-buat tak tahu. Kan? Haha... Benda mudah tapi kalau kita tak buat memang tak jadi. Korang selalu berjimat macam mana? Aku selalu buat macam ni.

4 comments:

aiman mania said...

nice entry..tp saya ta tgok wayang..dah save dah RM 12 kat situh..hehehehehhee :D

Hazirah CW said...

aiman mania : bagus2.. nk berjimat kena mcm tu la kan, heee

Aisya A. said...

ha yg no 5 tu.. salah satu faktor kenapa sy pilih satu brg je pun dh berjam kt kedai. haha. padahal nak beli satu benda je pun, fikir sampai 15 minit. hahaha!

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

bagus tips nie. macam boleh ikot nie. hihi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...