Happy New Year!! Dah 2015, sekejap ja masa berlalu, masih terngiang-ngiang lagi jeritan dan sorakan orang menyambut tahun baru yang 2014. Masa tu diorang tak tahu apa yang bakal dihadapi sepanjang tahun, rupa-rupanya macam-macam terjadi. All the pains and heart-breaking stories, kita left dalam buku lama. Jadikan panduan dan pedoman, sentiasa beringat dan bersederhana. Hari ni 1 Januari, semua orang nak cerita azam 2015. Azam 2015 aku adalah untuk melaksanakan azam 2014 yang sepatutnya diselesaikan pada 2013 sebab dah plan sejak 2012, hahaha...
Hari ni nak cerita bab... well, as the title la...
First, kaki ayam... Aku baru berjinak-jinak dalam arena makan kaki ayam walaupun errr... yang aku makan tu lebih kepada tapak kaki ayam. Jari dia aku tak makan. Mula-mula buang jari lepas tu buang kulit. Then baru makan. Dulu yang tak makan tu sebab teringat masa kecik-kecik pergi mengaji, nampak ayam tu pijak najis dia sendiri. Lagi pun, aku pun tak tahu macam mana nak makan, macam tak ada isi pun.
Gambar dari Mr. Google. Aku kalau makan kat rumah agak susah nak snap picture, sebab makan dulu baru ingat nak ambil gambar, hehehe
Dengar kat radio, katanya lendir kat kaki ayam tu bagus untuk lutut sebagai minyak pelincir kat sendi lutut tu. Kebetulan pasar dekat rumah kakak ada jual ayam kampung. Tapi tak liat pun isi dia sebab diorang jual ayam yang cukup umur ja, sembelih. Aku suruh mak aku beli, sebab bagus untuk lutut kan. Balik buat sup. Masa tu la try makan, pastu sekarang ni dah macam favourite pulak, hehehe... Yang aku tau memang kat kaki ayam, itik banyak kolagen dan boleh proses buat gelatin. FYP aku pun guna kaki itik nak ekstrak gelatin. Tapi aku makan hanya bila orang yang dikenali masak sebab kita tahu macam mana diorang prepare.
Ok, second pulak pasal petai. Aku rasa aku dah boleh terima petai. Tadi makan nasi dengan sambal tumis ikan bilis campur petai. Lauk orang bagi lebihan kenduri kot. Tak sure sebab hari ni lari balik rumah jap walaupun isnin ni start 1st paper untuk final exam , esok balik USM semula. Petai tu dah dihiris halus, skali dengan kulit, dah nampak macam ikan bilis jugak. Sebelum ni pun ada termakan, sebab macam susah ja nak asingkan petai dengan ikan bilis. Tapi rasanya buat masa sekarang, aku makan bila dah tersenduk petai tu dan bila dimasak sambal tumis. Kalau makan untuk dibuat ulam, belum boleh terima kot sebab sambal belacan pun aku tak makan, hehehe...
Cencaluk, budu pun tak makan. Nanti insyaAllah makan, bak orang kata orang, belajar. Teringat cerita kawan aku yang baru kahwin. Diorang pergi pasar, then husband dia tunjuk petai. Kawan aku balik rumah, dia pun masak. Last-last kawan aku makan petai sorang-sorang. Husband dia cakap, tunjuk petai tadi sebab dia tau kawan aku ni memang makan petai. Lorh~~~ Ok la, setakat ni ja, lagi 3 hari nak final exam. Ada kawan yang dah habis pun, aku ja 1st paper yang belum start lagi. Good luck and all the best untuk kawan-kawan yang sedang atau tak lama lagi bakal menjawab final exam.
Cencaluk, budu pun tak makan. Nanti insyaAllah makan, bak orang kata orang, belajar. Teringat cerita kawan aku yang baru kahwin. Diorang pergi pasar, then husband dia tunjuk petai. Kawan aku balik rumah, dia pun masak. Last-last kawan aku makan petai sorang-sorang. Husband dia cakap, tunjuk petai tadi sebab dia tau kawan aku ni memang makan petai. Lorh~~~ Ok la, setakat ni ja, lagi 3 hari nak final exam. Ada kawan yang dah habis pun, aku ja 1st paper yang belum start lagi. Good luck and all the best untuk kawan-kawan yang sedang atau tak lama lagi bakal menjawab final exam.
No comments:
Post a Comment